donderdag 18 februari 2010

Suikerbonen

De stoffen voor de doopsuikerzakjes kocht ik op het stoffenspektakel in Gent vorige herfst. Het is een mengeling van bolletjes, stippen en ruitjes in wit & aqua-blauw. De zakjes zijn een eigen ontwerp, dit is het eindresultaat:

Hieronder volgt een korte handleiding. De blauwe lijnen op de figuur zijn de lijnen waarop je moet stikken.

Nodig per zakje:
stof buitenkant: lapje van 12 cm x 20 cm en lapje van 5,5 cm x 5,5 cm
stof binnenkant: lapje van 12 cm x 20cm

Leg de lapjes van 12 cm x 20 cm met de goede kanten op elkaar. Stik op 1 cm van de rand de lange zijde (20 cm) door (fig. 1). Vouw open (fig. 2), en plooi de goede kanten op elkaar in de andere richting, zodat de zijden van 12 cm op elkaar liggen (fig. 3). Stik deze zijde door op 1 cm (fig. 3). Stik onderaan het vierkante lapje eraan (fig. 4), dit langs de binnenzijde. Opmerking: je kan dit vierkante lapje ook weglaten en het zakje onderaan gewoon toestikken, maar ik vond het mooier dat de zakjes op zich konden "staan" zonder om te vallen, vandaar dit vierkantje.
Keer het zakje langs de goede kant, maar laat de voering eruit komen (fig. 5). Plooi 1 cm van de voering naar binnen en stik op 1 mm. Steek daarna de voering in het zakje.

Voor de lintjes en de labeltjes koos ik telkens hetzelfde kleur als de voering. De lintjes zijn ongeveer 3 op 10 cm, dubbelgeplooid, gestikt en omgedraaid. De labeltjes zijn stukjes stof waar mbv dubbelzijdige plakband een kaartje op gekleefd is.

8 opmerkingen:

 1. super mooi die zakjes zeg!! wow! waar heb je die stof gehaald wit met blauw en blauwe ruitjes met wit?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi,
  die stoffen heb ik allemaal op het stoffenspektakel en Gent gekocht (www.stoffenspektakel.nl), maar ze kan ze ook op volgende site vinden: www.superstoffen.nl
  Groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel tof! Je bent er ook ettelijke uurtjes zoet mee geweest waarschijnlijk?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi
  Op zoek naar een zelfmaakidee voor doopsuikerzakjes kwam ik op jouw site terecht, echt supermooi gedaan, vind ik. Ben zelf nog maar beginnend naaister, ga morgen eens op zoek naar probeerstofkes (ik vind je combinatie zeer geslaagd), maar ik vraag me af of je eventueel een grotere foto hebt, of eentje waarop beter te zien is hoe je de lintjes gedaan hebt? Alvast heel erg bedankt hoor! Groetjes, Cathérine

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @ Catherine: ik kan je meer info via mail sturen; stuur je me een mailtje zodat ik jouw e-mail heb? Mijn mail staat in de rechterkolom.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hey, leuke en interessante blog heb je!! Leuk ideetje voor de doopsuiker, ik heb voor mijn jongste zoontje (3 maand) olifantjes gehaakt en sluitelhanger van gemaakt, wel veel werk aan gehad. Maar met plezier gedaan. Toch jammer dat ik niet eerder een naaimachine had, en jouw patroontje :-D

  Vele groetjes Fannytje
  (sorry dat ik anoniem moet reageren, maar kan niet op alle blogs reageren met mijn profiel, ook al volg ik ze :-s )

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hey Boomie,

  Ik nog eens, deze lukt het me wel om met naam te reageren, heb gevonden wat het probleem was. Ik ben nu terug zwanger, en had graag zelf mijn zakjes genaait, zoals jij hier hebt gedaan, maar ik vraag me ook wel af hoe je de lintjes hebt gedaan enzo. Ik heb geen flauw idee hoe ik het moet doen. Ik had al eens geprobeert om zo van die knikkerzakjes, maar ik sukkel altijd met het koortje :-( zou jij me kunnen zeggen hoe je de lintjes hier hebt gedaan, want vind het echt heel mooi.

  Vele groetjes Fannytje

  BeantwoordenVerwijderen
 8. "Een verhelderend leesvoer! Het artikel geeft prachtig de essentie van Sugar Beans weer. Het doet me denken aan de prachtige creaties die ik bij Studio Blanche heb gezien. De aandacht voor detail en creativiteit in hun werk komt naar voren, net als het zoete kunstenaarschap achter Sugar Beans . Geweldig gedaan om de essentie van deze heerlijke lekkernijen vast te leggen!"

  BeantwoordenVerwijderen