dinsdag 26 november 2013

Ik recykleer... stofrestjes

Vandaag deel ik enkele tips in verband met stofrestjes. Want wie regelmatig naait, en niets kan weggooien (schuldig!), verzamelt al snel een hele hoop stofrestjes.

Tip 1: organiseer. Je zal sneller geneigd zijn om de restjes te gebruiken wanneer ze al op kleur / grootte gesorteerd zijn.

Ik bewaar de grotere lapjes in schoendozen. De kleinere restjes gaan -per kleur- in bokalen. En de te kleine restjes, die verzamel ik en breng ik dan naar de kleuterjuffen van Wouts school. Daar krijgen ze een nieuw leven als knutselmateriaal.


Tip 2: maak een puzzel met kleine stofrestjes.

Ik maakte dit herfstexemplaar door restjes te verknippen tot blaadjes en ander herfstschoons. Gewoon even zigzaggen aan de randen en klaar!
 
restjespuzzel

 Tip 3: maak ritstasjes van de grotere lapjes. Overschotjes hebben vaak een speciale vorm, die afhankelijk is van wat er uit de stof gemaakt werd. Ieder lapje heeft wel een verhaal...


Ik combineerde bovenstaande lapjes met zelfgemaakte mini-biais uit de kleinere stofrestjes...


sorteerde & stikte...


... en ziedaar: een assortiment van ritstasjes in verschillende formaten. In "Zo geknipt!" van Sanne en Riet staan heel wat tips om ritstasjes proper af te werken. Naast 3 miniversies van het ritstasje uit dat boek, maakte ik ook 3 Start-to-sew-zakjes en 2 scheveritszakjes.Bij deze is de cadeautjeskast ook weer wat aangevuld.

Nog meer restjes-inspiratie nodig? Kijk dan eens op dit Pinterest-bord. Iets gemaakt uit restjes? Zet het in de Flickr-pool!

Tot vanavond, voor een nieuwe gastpost!

8 opmerkingen:

 1. Leuk!!! Ik ben niet zo georganiseerd, maar je moet iets te dromen over houden he ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ah, merci voor de tips! Ik kan ook niks weggooien. Gelukkig ben ik nog niet lang aan het naaien, dus vallen de restjes nog mee, nu nog. Dit hou ik in mijn achterhoofd, want 't zal nodig zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb 2 grote bakken vol restjes waar ik nog ns wat mee moet doen, merci vr. de tips.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben ook schuldig aan restjes verzamelen. Goeie tip voor de kleuterschool, straks eens vragen aan Dennis zijn juf.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een handige en leuke tips! Tip 1 ga ik proberen snel toe te passen (eerst even glazen potten verzamelen). Nu zitten mijn restjes in twee plastic zakken (een met grotere en een met kleinere restjes) en zie ik door de bomen het bos niet meer.... ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuke tips voor de restjes, ik ga hier ook eens wat juffen content maken :)

  BeantwoordenVerwijderen