maandag 8 februari 2016

De suikerbonen van Loes: gratis patroon en handleiding


Ik kreeg al een aantal keer de vraag of ik eens wou uitleggen hoe ik de doopsuikerzakjes van Loes gemaakt heb. Daarom digitaliseerde ik het patroon en schreef een beknopte werkbeschrijving uit.


Voor wie er aan wil beginnen, wel even een kleine waarschuwing: het maken van deze zakjes is nogal arbeidsintensief. Ik deed alles in bandwerk, en rekende achteraf uit dat ik toch ongeveer 20-25 minuten per zakje bezig was... Maar laat dat u vooral niet tegenhouden ;-)

Het patroontje kan je hier downloaden.

Een korte werkbeschrijving:

1. Knip de patroondelen uit.
2. Op de patroondelen staat aangegeven bij welke stoffen ze horen. Speld de patroondelen op de respectievelijke stoffen en knip uit (de naadwaarde is reeds inbegrepen).
3. Verstevig het stofje dat je aan de buitenkant van het zakje wil. Dit doe je door deel A in de buitenstof te verstevigen met vlieseline A’ en deel B met vlieseline B’.
4. Leg het stuk A in voeringstof op het stuk A in buitenstof (goede kanten op elkaar). Stik ze aan elkaar zoals aangegeven op de figuur. Let op: indien je stof een duidelijke onder- en bovenkant heeft (vb. auto’s, kindjes, diertjes, …), let er dan op dat je de bovenzijde doorstikt (anders staan de auto’s, kindjes of diertjes straks op hun kop).
5. Strijk de naad open, keer de voering en de buitenstof naar de goede kant en strijk nogmaals. Het stuk dat je nu maakte noemen we stuk C.
6. Plooi een stuk biaisband dubbel en stik samen. Snij deze koord in stukjes van 4 cm.
7. Leg de voeringstof van deel B met de goede kant naar boven op de tafel. Leg daarop het stuk C, maar met de voeringstof naar onder. Plooi het stukje biais dubbel en leg het met het lusje naar binnen op 1 cm van de bovenrand van stuk C. Plak vast met washi- of schilderstape, anders zal het lusje verschuiven tijdens het stikken. Bovenop dit stapeltje leg je deel B van de buitenstof, met de goede kant naar onder. Let op, indien je een stofje gebruikt met een duidelijke boven- en onderkant, dan moet je nu dit stofje omgekeerd erop leggen (de bovenkant onderaan), anders staan de auto's, dieren of kindjes straks op hun kop.
8. Stik de “sandwich” die je in stap 7 maakte rondomrond door met een naadwaarde van 3/4 cm, maar laat onderaan een keergat.
9. Knip de hoekjes weg en keer naar de goede kant.
10. Sluit het zakje onderaan met de hand.
11. Zet 1 of meerdere knopjes of kamsnaps aan je zakje.
12. Draai een sleutelhanger in het lusje, en hang het naamkaartje aan deze sleutelhanger. Ik kocht de sleutelhanger bij Veritas, de vierkante etiketten komen van de AVA

Wie het ziet zitten: ik ben heel benieuwd naar de foto's van jullie eindresultaat!

10 opmerkingen:

 1. Het was wel het werk waard als ik de foto's zo bekijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh, idd je tijd niet uitrekenen. Je maakte ze heel mooi

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een fantastisch ontwerp. Ik zou jouw handleiding willen gebruiken om een pillenzakje te maken. Er loopt echter steeds iets fout als ik het patroon wil afdrukken. Zou het mogelijk zijn om de afmetingen door te geven? Alvast vriendelijk bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deel A: 10,5 cm x 8 cm
   Deel A': 8,5 cm x 6 cm
   Deel B: 10,5 cm x 14 cm
   Deel B': 8,5 cm x 12 cm
   Succes!

   Verwijderen
 4. Deel A in voering en in buitenstof op elkaar stikken.er staat in de beschrijving zoals aangegeven op de figuur. Waar kan ik dat zien ? Alvast bedankt

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo, hoeveel meter stof heb je gebruikt voor x aantal zakjes?
  Ik zou er ongeveer 50 nodig hebben ..

  Dank je,
  Kirsten

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo, hoeveel meter stof heb je gebruikt voor x aantal zakjes?
  Ik zou er ongeveer 50 nodig hebben ..

  Dank je,
  Kirsten

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Even uittekenen wat het gemakkelijkste werkt Kirsten. Afhankelijk van je stofbreedte en welke richting je je stof op de zakjes wil.
   Mijn patroon loopt gewoon recht en mijn stofbreedte is 145cm... dus ik krijg 13 zakjes uit 22cm stof :).

   Suuuupertof boomie, dat je de werkbeschrijving hier zet. Ik ga me er 9 kans van de 10 aan wagen voor onze suikerbonen! Ik hou je in oktober wel op de hoogte :).

   Verwijderen
 7. Hallo,

  Ik ben bezig met de zakjes te maken. Er staat bij de handleiding, zie foto's, maar ik vind die foto's nergens :-). Waar zou ik deze terug vinden?

  Avast bedankt :-)

  Groetjes
  Ilse Moreel

  BeantwoordenVerwijderen
 8. LIEFDE SPELLS DIE WERKEN
  Ik geef dit getuigenis aan partners die moeilijke tijden doormaken in hun relaties, want er is een middel om je trauma's te herstellen. Ik kon de pijn die mijn hart plaagt niet beheersen. Ik was gekwetst en in de war. Ik had dringend hulp nodig, deed wat onderzoek op internet en kwam een pagina tegen waar ik zag dat Dr. Egwali, een spellcaster, die helpt geliefden terug te winnen. Ik nam contact met hem op en hij deed speciale gebeden en spreuken voor mij. Tot mijn verbazing kwam mijn man een paar dagen later thuis. Dus we kwamen weer bij elkaar en er was veel liefde, vreugde en vrede in de familie. Bedankt lieve dokter

  Je kunt ook Dr. Egwali, een krachtige spellcaster, gebruiken via whatsapp +2348122948392 of zijn e-mail "Dregwalispellbinder@gmail.com" voor oplossingen.

  Hij helpt ook met:
  * Beheers je geliefde
  * Liefhebber terug
  * Loterijwinst
  * HIV-behandeling
  * Herpeskuur enz..

  BeantwoordenVerwijderen