woensdag 20 april 2011

Het verhaal van de ellentrieken machien*

Morgen ben ik jarig, maar kijk eens wat een ongelooflijk cadeau ik al kreeg?

Mijn eigenste eigen gloednieuwe naaimachine! Blij dat ik ermee ben, niet normaal! Tot nu had ik geen eigen machine: ik stikte op de machine van mijn bomma, die ze eigenlijk aan mijn zus schonk, maar die wel permanent in mijn huis staat. Dat was -en is nog altijd- een oerdegelijke Bernina die al 10-tallen jaren dienst doet.

Maar toen mij gevraagd werd wat ik wou voor mijn verjaardag & moederdag, begon ik toch te dromen van een eigen machine. Want na een aantal jaren heb ik nu precies toch wel door dat het naaien voor mij meer dan een voorbijgaande opvlieging is. En daarbij wil mijn zus haar machine terug.

Ik heb volledig zelf mogen kiezen. Mijn voorbereidend onderzoek deed mij twijfelen tussen een Bernette 92e en een Bernina Activa 210. En met wat ging ik buiten? Een Bernina B330! "Ze hebben er u opgelegd!" of “Hoe is dat gebeurd?” hoor ik u denken. Dat zal ik hier eens haarfijn uitleggen, want wie weet heeft iemand er nog iets aan.

Het kwaliteitsverschil tussen een “echte” Bernina en een Bernette is echt wel groot. Enkele voorbeelden: het binnenwerk van een Bernina is metaal, dat van een Bernette plastiek. 6 lagen canvas is voor een Bernina geen probleem, een Bernette heeft het er hoor- en zichtbaar moeilijk mee. Na 2 minuten in de winkel: exit Bernette.

Dan dacht ik dus: een Bernina Activa 210. Maar dat was zonder de verkoper gerekend. Die wou mij ook “efkes” de Bernina B330 tonen. Ah ja, want daar dienen verkopers voor. Maar aangezien die bij mij spontaan een wantrouwen opwekken, vuurde ik een salvo -natuurlijk zeer kritische- vragen af.

Dit zijn mijn conclusies: de Activa 210 en de B330 hebben beiden dezelfde motor en binnenwerk. Het verschil is dat de B330 een iets recenter model is, meer computergestuurd en met enkele handigheidjes zoals een alfabet (zéér handig als moeder), een reproduceerbaar knoopsgat (zeer handig, mezelf kennende) en wat meer siersteken (was voor mij nu niet van belang). De andere modellen uit de Activa-reeks (de 220, 230 en 240) worden niet meer gemaakt, en dus moet je naar de 3-reeks als je meer opties wil dan dat er op de 210 zitten (ik ben hier precies over auto’s bezig).

Ik heb lang getwijfeld, maar aangezien dit de enige machine is die ik waarschijnlijk ooit in mijn leven zal moeten kopen krijgen (herinner u de machine van mijn bomma), dacht ik: laten we eens zot doen. Bovendien vond mijn man “die rechtse toch wel mooier”, dus kan ik het nog altijd op hem steken dat we de duurdere genomen hebben.

Geavanceerdere modellen dan de B330 waren geen optie voor mij omdat
1) de motor van “hogere” modellen toch dezelfde is als deze die ik nu heb
2) ik niet van plan ben mijn job op te geven om professioneel naaister te worden
3) 144 siersteken mij dus echt niets zeggen; als ik al zou willen borduren, doe ik dat wel met de hand.

Nog een klein woordje over de winkel: ik kocht de machine bij “Huis Van de Vijver” in Aalst, op aanraden van mijn naai-juf. De baas van de winkel is -behalve ne goeie verkoper- ook een zeer bekwaam vakman. Hij verkoopt enkel Bernina’s, maar doet ook herstellingen van andere machines (“Aja madammeke, natuurlijk doe ik herstellingen van andere merken, want die Bernina’s gaan niet kapot hé.”).
Hij neemt echt de tijd om de machines uitgebreid te tonen, heeft heel veel vakkennis en is zeer vriendelijk. Toen ik beslist had welke machine het zou worden, heeft hij mijn machine volledig klaargezet, terwijl zijn vrouw mij een spoedcursus B330 gaf, zodat ik alvast kon starten.
Volgende week krijg nog ik een uitgebreide privécursus, om echt alle ins & outs van de machine te leren kennen. En daarna nog één, of twee, of drie, moest dat nodig zijn. En zo’n service, daar maak ik graag reclame voor.

*Toen ik na mijn aankoop in de winkel stond te wachten op mijn man die de auto haalde, kwam er een oud vrouwtje binnen. Ze wou een nieuwe riem voor haar trapnaaimachine. Toen de verkoper zei dat ze geluk had dat hij dat nog verkocht, aangezien alles tegenwoordig elektrisch is, zei ze: "Jamaar, ik moet daar nikske van weten, van zo'n machien met ellentriek!" Daar stond ik dan, met mijn gloednieuwe ellentrieken machien. Hopelijk gaat ze even lang mee als die van haar!

18 opmerkingen:

 1. Ik heb net hetzelfde gedaan. Met dezelfde bevindingen. Ik mag er morgen om. Hoi!
  Enne, een gelukkige verjaardag!

  www.flickr.com/vlijtigevink

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @ Vink: ge gaat er zó content mee zijn; 't is echt een zalige machine! Moest ik u zijn, ik zou vannacht geen oog dicht doen van de spanning...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geluksvogel! Heel veel plezier ermee, maar dat zal vast lukken!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gelukkige verjaardag en veel plezier ermee!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben al drie weken onrustig, die laatste nacht kan er nog bij. Goed dat je er content van bent, ik voelde mij al 'schuldig' over mijn dure aankoop. Maar als hij mij veel plezier kan bezorgen... :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Gelukkige verjaardag boomie!
  En groot gelijk dat je jezelf eens goed verwent ( of laat verwennen) En nee vink en boomie, voel jullie niet schuldig, er zijn dames die handen geld uitgeven aan schoenen, handtassen en make-up. En voor wie naaien jullie, juist; voor de kroost en voor een ander. Veel droom en naaiplezier ;D

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Gelukkige verjaardag!
  Ik kan alleen nog maar dromen van zo'n machine. Voor de moment doe ik het ook met de Bernina van mijn grootmoeder (ze ziet er ouder uit dan die van u, maar ik kan verkeerd zijn ook), maar die liet vorige week al een wolkje rook ontsnappen, laat ons hopen dat dat aan de stoflaag van 14 jaar (of langer) lag.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik dacht bij de uitleg al...: heu, ik heb een activa, en die kan dat ook allemaal? Maar ik heb een 240, vandaar dus! Kwist niet dat die niet meer gemaakt worden. Zalige toestand, zo'n Bernina. Veel plezier dermee. En ne gelukkige!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hartelijk gefeliciteerd met je verjaardag en met Bernina B330!!! Goede keuze.
  Fijne Pasen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. gelukkige verjaardag en veel plezier met uw machien !

  BeantwoordenVerwijderen
 11. proficiat met de naaimachine en je verjaardag! Volgende maand wordt de mijne geleverd ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. ah, dit komt echt van pas, mijn machien is weeral stuk en ik ga het niet meer laten maken, ... ik denk dat ik ook voor de Bernina B330 ga ...
  Veel plezier ermee, maar dat zal wel geen probleem zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Oh, nu steekt gij mijn ogen uit. Zeker nadat ik gisteren zooooooo keihard gevloekt heb op mijn machine die continu slechte steken maakt.
  Ik begin alvast te sparen!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik ben zelf de trotse eigenaar van een Bernina Actvia 210. Een prettig machientje dat na +/- 2 jaar al heel wat heeft moeten werken.
  Helaas is nu wel terugtransportknop stuk gegaan. Ik moet mijn apparaatje nog ter reparatie inleveren en hoop dat de herstelling dan ook niet te duur gaat uitvallen.
  Wat ik even wil zeggen is dat ze helaas ook niet onfeilbaar zijn...

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hallo, we zijn nu eind 2013... Ben je nog steeds tevreden over je toestel? Zou er ook zo eentje willen... maar moet echt zeker zijn dat het een topper is!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja! In die tweeëneenhalf jaar nog geen enkel probleem mee gehad. Al papier, plastiek, canvas, en wekelijks stof mee gestikt en ze loopt nog altijd als nieuw. Ik zou ze zo opnieuw kopen: echt de investering waard!

   Verwijderen
 16. de hogere modellen hebben wel een krachtigere motor hoor, wou dat eventjes rechtzetten want het is een foutje te denken van niet. De 7 serie heeft een moto van 140Watt.

  BeantwoordenVerwijderen