vrijdag 29 januari 2016

De pyjamaprinses

Het is bijna carnaval, en na een blik in de verkleedkoffer stelde ik vast dat we -op enkele hoeden van mijn bomma zaliger na- niet echt meisjesverkleedkleren hadden.
 Fien verkleedde zich tot nu toe altijd in Bob (Wendy) de Bouwer, Wickie (Vicky) de Viking, Piet (Petra) Piraat, een vrouwelijke kapitein of meisjesversie van Mega Toby, Bat(wo)man of als brandweervrouw. 

Op zich niets mis met wat emancipatie, maar hoewel mijn oudste dochter heel wat stoere kanten heeft, staat ze ook graag voor haar spiegel te draaien met een rokje of kleedje. 

Wat ze dan wou zijn? Kaadie (K3) of een pjinschesch (prinses). Een regenboogkleedje naaien, dat zag ik nu niet meteen zitten, een prinses wel.


Net als heel veel van mijn recykleerprojecten, zat het idee voor dit jurkje al heel lang in mijn hoofd. Ik kreeg ooit een satijnen pyjama en slaapkleedje cadeau voor kerst. Na enkele keren dragen, had ik door dat glibberig satijn toch niet echt mijn favoriete pyjamastof is. Het slaapgoed verdween enkele jaren in mijn hoop te recykleren textiel.


Het patroontje voor een prinsessenjurk met pofmouwtjes vond ik in een oude Ottobre (lente 2007 - leve het archief in de naailes). Ik tekende meteen maat 104 over zodat ze het jurkje over haar gewone kleren aankan.


Een sierlintje en de originele pyjamaknoopjes geven het voorpand iets extra; terwijl het originele voorpand met knopen dienst doet als rugsluiting.


Ik mat niet op voorhand hoe lang de jurk moest zijn, ik gebruikte gewoon de twee breedste en langste stukken die in de pyjama zaten en zette er nog een sierkantje onder. En toevallig komt dat tot net aan haar voetjes. Soms moet je wat geluk hebben.

Het jurkje wordt hier bijna dagelijks gedragen. Hopelijk kan en wil ze het dragen tot het aan haar knieën komt ;-)

6 opmerkingen:

 1. Oh, zo mooi gemaakt voor jouw prinsesje!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel mooi. Mocht mijn tweejarige meid dit zien, moet ik direct achter de naaimachine kruipen. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk gedaan! En handig dat dat zo mooi uitkomt. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Inderdaad, geen stof voor een slaapkop maar perfect geknipt voor een pjinses! Nog een " kjoontje " en ze is er klaar voor!

  BeantwoordenVerwijderen