zaterdag 2 juli 2011

Ik recykleer, jij ook?

Blogland loopt over van de mooie creaties. Hoewel het heel verleidelijk is om met de nieuwste designerstofjes te werken, kan het ook eens een uitdaging zijn om iets nieuws te maken uit iets ouds. Recycleren dus. Goed voor je portemonnee, het milieu en je grijze hersencellen!Ik liep al heel lang rond met het idee "iets" te doen om mensen warm te maken voor kledingrecyclage. Op het www staan heel wat leuke ideetjes, maar die zijn dikwijls erg verspreid. Een blog was mijn eerste idee, maar daarop kan je moeilijk categoriseren. Toen ik onlangs via deze post Pinterest leerde kennen, vielen de puzzelstukjes in elkaar: een visuele voorstelling, de mogelijkheid tot categoriseren en een directe link naar de bron.


Daarom maakte ik een account aan rond het recycleren van kledij: RECYKLEREN! Iedereen kan daar een kijkje gaan nemen (je hoeft geen Pinterest-account te hebben) om er ideetjes op te doen. Ik heb de borden opgedeeld in categorieën volgens de “grondstof”: "t-shirt wordt...", "broek wordt...". Op die manier kan je snel ideeën opdoen voor die stapel oude t-shirts of jeansbroeken die nog ergens in je kast ligt. Benieuwd? Ga gerust een kijkje nemen! De komende weken worden de borden verder aangevuld.


Maar... hou het alsjeblief niet bij kijken alleen! Ga achter je naaimachine zitten en ga aan de slag met wat je in je kast liggen hebt. Wil je Sound-of-Music-gewijs je gordijnen opofferen om je volledige kroost te voorzien van een nieuwe outfit: tof! Maar het kan ook eenvoudig: een boodschappentas uit een kussensloop of een broche uit een kapotte t-shirt. Je creaties kan je in de "Ik recykleer!"-flickrpool opladen, zodat je op jouw beurt anderen inspireert.

Ik zou het super vinden indien jullie deze "Ik recykleer!"-button (met dank aan Mamasha!) ergens op je blog zetten (indien je een blog hebt), zodat zoveel mogelijk mensen zin & inspiratie krijgen om te recycleren!


Ik recyKleerHeb je nog leuke ideeën rond kledingrecyclage? Laat mij zeker iets weten! Alle feedback & ideeën zijn welkom! Ik speel met het idee om in september een Recykleren-week te houden (naar Amerikaans voorbeeld, zoals Celebrate the Boy of Once Upon a Thread). Maar dat kan natuurlijk alleen maar indien ik genoeg enthousiastelingen vind...

Dus: laat van je horen!

83 opmerkingen:

 1. Super! en die vormgeving! dat wordt een hit! ik doe alvast mee!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh, super! Helemaal fan! Ik zet eerstdaags het logo op mijn blog!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben serieuse voorstander, ik zet binnenkort ook het logo op mijn blog, ik vind de uitdaging om te recykleren en de bijdrage aan het milieu veel groter dan te vetrekken van iets nieuws(wat ik uiteraard ook zo nu en dan doe). Laatste reycleerproject was het indianenpakje uit een oud laken, gecombineerd met restjes fleece. op mijn lijstje staat nog een indianentent te maken uit een oude dekbedovertrek; ik ben dus een grote fan!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Schitterend! Ik zet alvast een linkje op Atelier 19 (http://ilsinatelier19.blogspot.com)
  En voor september, zou ik het wel zien zitten om mee te doen.
  Ik ben ook fan: ik heb massa'a oude kleren liggen waarvan ik denk: daar doe ik ooit iets mee? zo krijgt in september 'ooit' dan toch misschien een betekenis ;)
  Groetjes,
  Ilse

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oh wat een goed idee om alles een beetje samen te zetten! Ik neem meteen een kijkje en plaats wellicht wel iets op mijn blogje. Ik ben pro recykleren!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik vind het een super idee, echt geweldig! Misschien een grab that button maken op je blog?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zalig idee! Ik wilde aanvullen met een slaapzak, maar hij stond er al. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. In de lijst van jongensspullen op mijn blog staan een aantal reycleerideeën. Ik ben die aan 't omzetten naar pinterestborden. Ik zag er wel al wat verschijnen op je borden dus misschien staan ze er al in.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. geweldig idee!
  Je logootje staat alvast op mijn blog.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Tof tof tof! ik zegge het voort!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Eentje die al even op mijn lijstje staat, is deze van "This mama makes stuff": http://thismamamakesstuff.com/tutorial-slim-slack-for-boys/
  En ik kijk zeker uit naar september.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Oh, tof! Ik ben wel niet zo'n recycleertype tot nu toe, maar misschien haal je me wel helemaal over. Ik ga in elk geval eens kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Je 120e volger vind het super en gaat de link gelijk op haar jonge blog plaatsen!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. jaaaa, strak plan, ik doe mee! Voorlopig alleen nog maar dingen uit tweedehandsstoffen gemaakt, dus ik zou me niet méér aangesproken kunnen voelen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Tof, ik doe mee. Ben al volop aan het recykleren!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik doe ook mee! Ik ben net zoals velen al aan het recykleren. Het is mijn missie zelfs op mijn blog hahaha. Ik maak van al mijn kleren die ik niet meer pas na mijn zwangerschap kleren voor mijn dochtertje.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. ik doe mee met de recyklee! en dat is uw schuld dat ik nu toch op die pinterest hang!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. @ tantehilde: En zeggen dat ik zelf nog maar een week op Pinterest zit ;-) Ik heb je trouwens gisterenavond nog een mailtje teruggestuurd, zou je dat weer niet gehad hebben?

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Super! Maar dat pinterestgedoe, daarvoor moet je facebooker of twitteraar zijn? Dan haak ik af...

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Oh wat goed dit!! Ik recykleer me een hoedje (zie blog) dus ik ga het logo zeker op mijn blog zetten (als het me lukt, ben nog niet zo ervaren....)!!
  Groetjes, Sacha (maarnietvangrijs)

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Hij staat erop! Ik gebruik vaak oude lappen en maak soms oude jrukjes tot nieuw. Ik zal de flickr pool eens gaan aanvullen!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Ow hoe krijg ik dit logo ook op mijn blog? Ik hou daar van, van saaie oude shirtjes opleuken met printjes, van stofjes uit de kast gebruiken, van saaie zatte rokjes iets leuks frutselen..

  BeantwoordenVerwijderen
 23. ik was zelf ook al begonnen met enkele recycleer projectjes, en ben nog met een hoop andere bezig. Ik zal ze ook eens toevoegen aan flickr...

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Super!!! Ik heb net 2 recycleer tutorials gefilmd, nu nog bewerken :) hopelijk staat de eerste van de 2 morgen online en de andere volgende week zaterdag. Kwestie van mijn posts een beetje te spreiden :)

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Ik meste vorige week de kasten uit en hield verschillende stukken opzij om nog iets mee te doen! Ik zoek nog uit wat maar het komt in orde!!

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Wat een geweldig idee!! Ik ben voorstander! De meeste dingen die ik maak zijn uit gerecycleerde dingen, ben ik even blij dat ik me daar dus niet voor hoef te schamen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Van jasje naar laptopsleeve http://thatsmyletter.blogspot.com/2011/07/w-is-for-wool.html ;) Voor op je pinterest board.

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Ik heb de button op mijn blog staan sinds ik blog ben ik fan geworden van het recycleren erg leuk

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Tof! Heb de button op mijn bog gezet en wat fotootjes in de Flickr-pool. Recycleren is demax! =)

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Ik maakte al eens een rokje voor mijn dochter uit een kussensloop van de kringloopwinkel en een oude keukenschort van mémé. Ik zette het in de Flickr pool.

  BeantwoordenVerwijderen
 31. En ik plaatste een button op mijn blog www.iene-miene.blogspot.be

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Wat een gaaf idee zeg, ik bewaar zelf ook vaak oude stoffen. En t-shirts met lelijke vlekken daar applikeer (schrijf je dat zo?) ik wat op. Ik zal de button ook op mijn blog neerzetten en ga je volgen!

  BeantwoordenVerwijderen
 33. O jeetje wat veel enthousiastelingen hierboven! Misschien kunnen we dan ook een soort ruilbeurs in ouwe leuke stofjes houden. Of hebben jullie geen last van de 'geschiedenis' van een bepaald kledingstuk/stofje? Terwijl ik het met afgrijzen weer onderop de plank leg, inspireert het iemand anders zeer.

  BeantwoordenVerwijderen
 34. fantastisch initiatief van u! zelf recycleer k al enkele jaren met leuke stukken uit de "Kringloopwinkel-collectie", ben sinds kort aan t naaien gegaan, en met deze gerecycleerde spullen maken we weer wat anders, dus hier doen we mee! den button staat al op mijne blog, efkes reclame maken: http://www.mimisprutsedingetjes.blogspot.com/
  we kijken al uit naar je vervolgakties!
  groetjes, mimi xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Hoi Hoi, net je blog gelezen! helemaal goed, en helemaal mij! http://www.ikmaakblij doet ook mee!
  Ik heb een website in alles voor hoofd, schouders knie en teen, maar dan wel alles gemaakt van hergebruikt, tweedehands en gekregen spullen! Niets is nieuw!
  Ik heb je link, en logo op mijn blog gezet!

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Oh prachtig initiatief. Zeker gezien er ook veel niet kinder gerelateerde dingen bij staan :). Ik zelf maakte afgelopen winters al veel rokjes van oude truien. Ook eens een rokje van overhemdmouwen gemaakt. Op dit moment vermaak ik oude soepjurken tot draagbare kleedjes. Ik vind het heerlijk om van oude dingen nieuwe dingen te kunnen maken. Echt handig nu zoveel ideeen bij elkaar staan :)

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Helemaal geweldig! I love recycling !!

  BeantwoordenVerwijderen
 38. wat een leuk initiatief!
  nu nog leren naaien...
  ik moet er me toch eens beginnen achter zetten... al die toffe dingen die ik op alle naaiblogs zie, wow!

  BeantwoordenVerwijderen
 39. Super idee, ik heb namelijk een hele lijst dingen die ik graag zou maken, maar verder dan een lijst maken kom ik meestal niet. Als je zin zou hebben, hier stop ik mijn ideeen: http://pinterest.com/titchose/repurpose-reuse-recycle/

  BeantwoordenVerwijderen
 40. Ik doe mee! Kijk maar op shibbiesays.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 41. Ik ben niet zo'n foto-uploader,
  maar ik recykleer wel af en toe.

  http://liselabelot.blogspot.com/search/label/tweede%20leven

  Goed initiatief!

  BeantwoordenVerwijderen
 42. ik vond deze leuke recykleertips nog: http://www.moredesignplease.com/moredesignplease/2011/3/4/diy-doily-lamp.html en deze leuke: http://lightbluegrey.blogspot.com/2011/01/lets-diy.html

  BeantwoordenVerwijderen
 43. Heel erg leuk idee!! ik heb al veel bekeken ;-)
  1 puntje van kritiek alleen... veel links doen het niet, jammer. Ik wilde bijv. de spijkerbroeken duffel tas maken, maar link gaat niet naar tutorial.
  Ook het gsm hoesje van bymieks, link komt niet bij hoesje...

  BeantwoordenVerwijderen
 44. Ik doe mee. Plaats straks je link. Wordt leuk!!

  BeantwoordenVerwijderen
 45. ik doe ook mee! heb onlangs van een oud hemd van manlief een rokje voor dochterlief gemaakt :o)

  BeantwoordenVerwijderen
 46. Eenzame handschoenen (omdat de andere kwijt is of kapot) kunnen in een wip omgetoverd worden tot grappige miniknuffels: duim naar binnen draaien, 2 middelste vingers naar binnen draaien (nu heb je nog 2 vingers over, dat zijn de oren), gaatjes toenaaien, vulsel insteken, onderkant toenaaien en ogen/snorharen wat je maar wil op je knuffel naaien. Klaar! Veel recykleerplezier!

  BeantwoordenVerwijderen
 47. Wat een goed initiatief! pinterest erg handig.
  Heb je ik recykleer logo op mijn blog geplaatst. Nog maar net begonnen.

  Nynke Stone

  BeantwoordenVerwijderen
 48. Superleuk idee! Helemaal iets voor mij. Ik ben gek op stofjes en maak graag iets nieuws uit iets ouds. Dus ik ga zeker meedoen met recykleren. Ik zal proberen ook iets op Pinterest te plaatsen. De dingen die ik tot nu toe gemaakt heb, kun je ook via mijn blog of website bekijken. Het logo heb ik daar al geplaatst.

  BeantwoordenVerwijderen
 49. Vergeten te zeggen dat het me leuk lijkt mee te doen in september..

  BeantwoordenVerwijderen
 50. Wat een plezant idee! Aangezien ik veel van m'n stoffen bij de kringloopwinkel haal, voor deze wigwam bijvoorbeeld:
  http://thesisterof.blogspot.com/2011/07/kerstmis-in-de-zomer.html
  ga ik zeker de link op m'n blog zetten.
  Ook van bij Ikea kan je fantastische dingen recycleren:
  http://thesisterof.blogspot.com/2010/05/bbb.html
  Super initiatief!

  BeantwoordenVerwijderen
 51. Wat een geweldig idee!! En de term Recykleren is ronduit geniaal :D
  Ik ga gewoon meedoen in september. Ik heb nog heel wat ditjes en datjes liggen die echt een tweede leven verdienen, de uitdaging is te mooi om te laten liggen. Ik ben benieuwd ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 52. Wat leuk! Goed initiatief, ik ben nu nog op vakantie, maar eenmaal terug zal ik me er nog verder in verdiepen en wellicht ook je button gaan plaatsen op mijn blog. Ik heb laatst al wel twee gekregen gebreide mouwen tot top verwerkt, telt dat ook?

  BeantwoordenVerwijderen
 53. Hoi,
  Ik wil ook graag foto's op Pinterest plaatsen, maar ik heb echt geen idee hoe ik dat moet doen. Kun je me s.v.p. verder helpen?
  Ik dacht dat ik al iets geplaatst had, maar dat kan ik nergens terugvinden.
  Groetjes, Ria.

  BeantwoordenVerwijderen
 54. Ik doe mee...Geweldig dit inititief. Ik ben al jaren bezig met recyclen. SUPER!!! Nicole*

  BeantwoordenVerwijderen
 55. Ja, ik heb hem geplaatst! Leuk initiatief!

  BeantwoordenVerwijderen
 56. Ik heb vandaag mijn eerste gerecycleerde kledingstukje gepost en het valt er goed mee. Heb foto ook op je FLikr geplaatst, daar staan al heel wat leuke dingen tussen zag ik :-)
  Heel tof initiatief!!

  BeantwoordenVerwijderen
 57. Morgen is het zover! Ik ben er klaar voor ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 58. Ja ja, heb het logo al eerder deze week op mijn blog geplaatst, en heb ook een flickr account aangemaakt! Dus recykleren maar....
  Ben nog maar pas begonnen met mijn blog en uh...ik zoek nog vriendjes, dus hierbij wil ik een ieder uitnodigen die daar interesse voor heeft.
  Recykleerze xxstoffieleut

  http//stoffieleut.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 59. Heb de button op m'n blog geplaatst! Ik vind dat er veel meer gerecycled kan en moet worden. Men gooit veel te snel bruikbare materialen weg. Negentig procent van wat ik maak is van gerecycled materiaal. Ik bewaar dan ook alles...da's de keerzijde ;-) Goed initatief!

  BeantwoordenVerwijderen
 60. Leuk initiatief! Ik ging vorige week aan de slag! Een hemd werd een leuk kleedje. Resultaat: http://bengels.tmedia.be/

  BeantwoordenVerwijderen
 61. Even laten weten dat ik op het onverwachts ook een recy-kleer projectje heb. Kom maar eens piepen op http://v-eeeeertjes.blogspot.com/2011/09/tussen-de-soep-en-de-patatten.html

  BeantwoordenVerwijderen
 62. ik ben aangemeld bij flickr en heb daar fotos opgeload.. ik moet nog wel ontdekken of het goed gaat zo.
  Ik heb je logo op mijn blog.
  Inmiddels ben ik al 35 jaar een doorgewinterde recykleerder. Heb voor onze 8 kinderen broeken, winterjassen, pyama's, tassen, mutsen, enz enz gemaakt uit oud. Gewoon wegens geldgebrek.
  Altijd heel leuk geweest om te doen.
  Trouwens ook voor mezelf kan ik er wat van. Deze week nog een t-shirt van mijn man veranderd in een rok.
  Goed idee dit.

  BeantwoordenVerwijderen
 63. Ik ben ook helemaal voor recycleren en sinds kort ook voor recyKleren :-)
  Blij dat ik je banner vond, zag hem overal opduiken en wou hem ook op mijn blog!
  Thuis worden ze haast gek van de verzamelwoede die dat met zich meebrengt! In mijn hoofd zijn de projecten al uitgewerkt, in real life echter ...
  Bon, heb toch al een jurkje gemaakt van het bovendeel van een te kleine t-shirt en een ander stofke! Een idee van "maarnietvangrijs"

  BeantwoordenVerwijderen
 64. Tja, verzamelen!!
  Ik gooi ook niks meer weg:)

  BeantwoordenVerwijderen
 65. ja ik rececleer best veel maar door enige vorm van digibeet-istme kan ik geen foto's plaatsen,
  heerlijk om te doen dat geknutsel een supper idee en heerlijk voor in crisis tijd.
  dames vertel het verder

  BeantwoordenVerwijderen
 66. Ik kan absoluut niet overweg met naald en draad, maar ik vind het zo'n leuk initiatief dus heb er over geschreven: http://duurzaamgekleed.posterous.com/recykleren

  Succes voor iedereen en veel plezier!

  BeantwoordenVerwijderen
 67. super!!!!! Ik loop al super lang met dat idee, nu kan ik het vorm geven!!!! dank je... Je hoort of ziet nog van me .... eerst op zoek naar wat oude stukken ;-) En ik ben ook nog op zoek op welke manier ik jullie button op mijn blog kan zetten...

  BeantwoordenVerwijderen
 68. zpagetti garen zelf maken van oude tricot hoeslakens

  BeantwoordenVerwijderen
 69. Ha! Erg laat, maar ik heb de button ook toegevoegd!

  BeantwoordenVerwijderen
 70. Misschien nog een leuke link voor op je pinterest bord:
  http://demerle.blogspot.nl/2012/07/maillots-recykleren.html

  Groetjes,
  Karin

  BeantwoordenVerwijderen
 71. Button staat om m'n blog! www.bespaarjaar.wordpress.com

  BeantwoordenVerwijderen
 72. Ook ik recykleer tegenwoordig! Vind het geweldig!!! Lekker creatief met je oude kleren! Sommige dingen zijn ook gewoon te zonde om weg te gooien! Zie hier wat ik maakte van een oud jurkje voor mijn dochter :) Dochterlief is heeeeeel blij dat ik haar lievelingskleertjes probeer te behouden :) http://creabeaka.weebly.com/1/post/2013/08/van-saaaaaaaaaai-naar-schattig-in-2-uurtjes.html Dank voor het idee! Ik heb je website doorgelinkt vanaf mijn pagina! Omdat het een supergoed initiatief is!! Dank daarvoor ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 73. Goed idee! Ik recykleer ook maar ik begrijp geloof ik nog niet helemaal hoe ik de button op mijn blog krijg. Kan iemand mij het uitleggen?

  Sofilantjes.blogspot.nl
  Sofilantjes@gmail.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 74. Ik heb net de button op mijn blogje gezet.Gisteren linnenzakken gemaakt van een oude gordijn en een hoeslaken.

  BeantwoordenVerwijderen