zondag 12 juni 2011

Het tuniekkleedje met opties én handleiding

Bij het maken van de eerste versie van het tuniekkleedje had ik reeds een aantal opties in gedachten, maar omdat de opdracht toen was "maak een kopie", heb ik die dan achterwege gelaten. Maar voor dit kraamcadeautje voor Lou (geweldige naam voor een meisje!) dus niet: enter paspel en (nog meer) biais.

Een woordje uitleg over de maat: het is een jurk voor een peuter van ongeveer 15 maand, voor een kleuter van bijna 3 jaar past het als tuniek.Maar nu ter zake: "Hoe maakt u een tuniek / jurk in 10 stappen?"

1. Verzamel je materiaal:

- anderhalf à twee uur van je tijd
- het patroon
- 40 cm stof
- garen
- smockelastiek
- naaimachine
- biais (1.5 m)
- optioneel: nog eens 1.5 m biais als je ook de onderkant van het kleedje daarmee wil afwerken
- optioneel: paspelband

2. Print het patroon & teken de patroondelen over. Het voor- en rugpand bestaat uit twee delen, een ster en een zeshoek tonen waar de delen moeten aansluiten.

3. Speld het patroon op de stof en knip de stof. De naadwaarden zijn overal inbegrepen, tenzij je onderaan geen biais gebruikt: dan moet je hier nog 3 cm bijtellen.


4. (Ik zal u al waarschuwen: dit is zowat de moeilijkste stap). Stik de borststukjes aan het voorpand. Indien je het optionele paspelbandje erbij wil, stik je dit tussen het voorpand en het voorste borststukje. Aangezien je de borststukjes er in een boogje moet aanzetten, is het makkelijker om dit in 2 stappen te doen: eerst het voorste borststukje eraan stikken, daarna het achterste.

Het voorpand zit als het ware gesandwicht tussen de twee borststukjes. Geef schuine knipjes aan de binnenkant zodat het voorpand mooi valt.


5. Werk de bovenzijde van het borststukje af met biais

6. Werk de armsgaten van het voorpand af met biais, laat de biais bovenaan nog ongeveer 40 cm doorlopen. Deze lintjes vormen de halssluiting van het kleedje.

7. Plooi de bovenkant van het achterpand in en stik vast

8. Smock 4 rijtjes bovenaan het achterpand (indien je nog nooit smockte, ga dan hier eens te rade)9. Stik de zijnaden toe & werk deze af met een zigzagsteek of overlocksteek.

10. Plooi de zoom onderaan in en stik vast OF werk de zoom onderaan af met biais. Klaar! Zoek een peuter- of kleutermeisje om het kleedje te passen en bewonder je werk.

Geef een seintje bij vragen, opmerkingen of verbeteringen!

Mijn foto's, daar is nog werk aan, dat besef ik wel. De meeste foto's zijn dan ook 's avonds laat getrokken. Maar op dit moment heb ik echt geen tijd voor een cursus fotografie: door de laatste drukke maanden op mijn huidig werk, de zoektocht naar nieuw werk, het studiewerk voor een paar examens én een gezin. Maar om u te tonen dat die foto's nog erger kunnen:

15 opmerkingen:

 1. waw! Merci! Dat ga ik nu eens maken sé. (ondanks mijn schrik voor het smocken...) Tziet er heel doenbaar uit en zo geschikt om mee te nemen op verlof! Welke leeftijd is het patroontje ongeveer?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @ Het meisje op de kast: het past vanaf 15 maand als kleedje, maar een kleuter van 3 jaar kan er ook nog in en draagt het als tuniekje. Kies dus maar een schoon stofke, want 't zal lang meegaan ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geweldig, kheb er hier eentje lopen van 16 maanden! Hoera! Overenthousiast! Ik ga dinsdag stofkes-shoppen! (of eens in mijn al bestaande stapel zoeken, das nog eens een idee!)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk, en u foto' daar moet je je niet aan storen, we zijn al mutifunctioneel genoeg, het is bij mij ook een niet altijd wat het moet zijn :0)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zeer mooi en zeer bedankt voor de uitleg!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik kwam via pinterest op je blog terecht en werd direct volger!!! Wat een leuke dingen maak jij! Ik zag dit kleedje en zou dit nog graag maken voor mijn dochtertje voor we op reis vertrekken zaterdag, maar blijkbaar lukt het mij niet om het patroon te zien te krijgen :-(. Zou je het eventueel kunnen doormailen naar hildeathome@gmail.com
  Alvast bedankt hoor!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. veroniqueduvivier2 mei 2013 om 14:27

  Hello, ik kan niet wachten om te beginnen aan dit kleedje. Ik zie zo al mooie glimlachjes verschijnen. Maar ook ik krijg je patroontje niet open. Zou je het ook naar mij kunnen mailen? veroniqueduvivier@hotmail.com
  groetjes en bedankt.
  Veronique

  BeantwoordenVerwijderen
 8. beste, ik kan blijkbaar het patroontje niet openen. Kan u dit eventueel via mail eens doorsturen?
  groetjes
  Noëmi
  noemi_discry@yahoo.com

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Beste

  Ik kan helaas het patroontje niet openen is het mogelijk dit via mail door te sturen?
  Alvast bedankt
  groetjes jeniffer
  jeniffer.rooman@telenet.be

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Heel leuk jurkje!
  Ik zou het jurkje graag willen maken alleen vroeg ik mij nog af met welke verhoudingen ik rekening moet houden; ik heb het patroon uitgeprint op A3 formaat. dat lijkt dan wat groot, klopt dit of moet het op A4? Voordat ik de schaar in de stof zet wil ik hier toch wat meer zekerheid over hebben.
  Alvast bedankt.

  BeantwoordenVerwijderen