maandag 12 september 2011

Klaar? 3 - 2 - 1 - Recykleer!

Voilà. Dit is het officiële begin van de recykleer-14-daagse.

Recykleren? Dat is gebruikte kledij en huishoudtextiel een tweede leven geven door ze om te vormen tot iets anders.

De 14-daagse wordt een reeks gevuld met blogposts van gasten die alvast het goede voorbeeld geven. En hier en daar wordt ook wel eens iets weggegeven ;-) Alles wordt op deze blog geïnventariseerd, zodat je achteraf alles makkelijk kan terugvinden.

Het doel? Zoveel mogelijk mensen warm maken om gebruikte kledij en huishoudtextiel een tweede leven te geven! Het idee is helemaal niet nieuw, maar de bedoeling is om op deze blog, de Pinterest-borden en de Flickr-pagina ideeën te bundelen, om zo mensen te inspireren.

Of je het nu doet uit ecologische, economische of creatieve overwegingen, dat maakt niets uit.

Heb je kledingstukken of huishoudtextiel liggen maar je zoekt nog inspiratie? Ga dan eens kijken op de Pinterest-borden van Ik Recykleer! Inloggen is niet nodig, iedereen is welkom. De projecten staan geordend volgens grondstof.


Heb je zelf iets gemaakt uit materiaal dat aan een tweede leven begint? Dan kan je de foto's hier kwijt, in de Flickr-pool. De pool telt al 55 enthousiastelingen en bijna 350 gerecykleerde projecten. En we beginnen nog maar pas!

Om de 14-daagse in te zetten, stel ik mijn favorieten uit de Pinterest-borden voor.

In de categorie "t-shirt wordt...": yogabroek

In de categorie "broek wordt...": overgooier. Ingenieus!


In de categorie "hemd wordt...": rok


In de categorie "pull wordt...": kussen


In de categorie "keukentextiel wordt...": badmat


In de categorie "rok wordt...": jongensoutfit


In de categorie "top wordt...": tas


In de categorie "jurk wordt...": jasje


In de categorie "bedtextiel wordt...": jurk (en zeggen dat ik hier exact hetzelfde dekbed liggen heb)


Met stofrestjes die je overhoudt van andere projecten, kan je ook hele leuke dingen doen. Mijn favoriet? Eloleo's lappentasje!


Dan waren er nog een aantal "niet te catalogeren" recyclage-projecten. Die varia, dat is echt mijn favoriete categorie. Daarom drie voorbeeldjes uit dit prikbord:

- babykleren worden kinderboekje


- kapotte paraplu wordt speelgoed


- jas wordt laptoptas


1 dag voorbij, nog 13 dagen te gaan. Stay tuned!

27 opmerkingen:

 1. Dat kinderboekje is geweldig. De manier om die schattige allereerste kleedjes toch niette moeten weggooien, hoewel je weet dat die ten tijde van je kleinkinderen waarschijnlijk al lang uit de mode zullen zijn... Merci voordit leuke initiatief!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Fantastisch initiatief! Alle doelen zijn mooi, ecologisch, economisch en creativiteit. Ik ben er ook mee aan de slag gegaan en laat van de week iets om mijn blog zien en in je flickr-pool. Boomie, Bedankt voor je goede idee en actie!
  P.S.: die douche-mat is gaaf, geknoopt, kom er maar eens op!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. goeie actie! Ik ben intussen ook aangemeld als flickr-lid en heb ook op mijn blog een berichtje erover geplaatst, met een foto van een broek die ik een jaar of 3 geleden maakte van 2 broeken die onbruikbaar waren geworden.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo,
  Ik volg je project al een tijdje op Pinterest en ben heel enthousiast! Ben benieuwd wat er nog gaat volgen. Goed initiatief!
  Groetjes,
  Karin ---De Merle---

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik kom met heel veel plezier meevolgen!! Heb ook nog wat recykleerprojectjes in mijn hoofd, nu ze nog kunnen uitvoeren....

  BeantwoordenVerwijderen
 6. http://manoudagindaguit.blogspot.com/2010/03/beetje-trots.html

  Ik heb er ook nog eentje op mijn blog, met Flickr ben ik nog niet zo handig, bij deze... een dekbedovertrekje uit een oud tafellaken.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wauw, wat knap allemaal! En hoe heb je in vredesnaam van een t-shirt een yogabroek kunnen maken?!

  Ik vind het een prachtig initiatief.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. We hebben er lang naar uitgekeken en werden al overal in blogland warm gemaakt voor dit project ! Dit wordt zeker op de voet gevolgd !

  BeantwoordenVerwijderen
 9. ik heb mijn eerste stapjes op gebied van recykleren al gezet ... een hemd van manlief en een blouse van mij werden beiden rokjes voor mijn dochter maar ik neus zeer graag mee naar andere ideeën want er gaat niets boven het beperken van de afvalberg op een leuke manier!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Jippie, leuk! We zitten er helemaal klaar voor :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik maak ook nog even reclame. Ik heb er zin in!!!!!!!!!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een gave dingen allemaal! Ik ben er klaar voor hoor, heb gisteren al reclame gemaakt op mijn blog!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Zo tof! Ik heb nog twee weken verlof & dat gaan nog twee fijne blogweken worden! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Echt leuke favorieten! Die badmat had ik ook al een tijdje staan om na te maken, maar ik denk dat ik het nu toch anders ga doen. Eerst nog een dikke haakpen vinden... ;-)

  Ik was vanmorgen trouwens eens in mijn archief aan het bladeren om te zien welke recykleersels ik in het verleden eigenlijk al gemaakt heb - en ik moest vaststellen dat bijna alles uit gerecycleerde materialen bestaat... De mensen weten mij dan ook te vinden als ze een zak oude kleren / stoffen hebben, en plezant dat ik dat vind! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Jihaa voor de kickoff van de recykleer-14daagse!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Tof! Ik ga elke dag meelezen. En meedoen natuurlijk.
  Ik ben al begonnen met het maken van tassen van gerecykleerd materiaal. Te zien op mijn blog en op Flickr. Dat met Pinterest lukt mij helaas niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. P.S. Ik zal ook de link op mijn blog veranderen in een link naar deze post.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Super! Dat bruist van inspiratie! Geweldig initiatief! Het babyboekje is geweldig... Liefs MiM

  BeantwoordenVerwijderen
 19. schitterend, wat een collectie! Dat kinderboekje is ook mijn favoriet. Ik ga zeker ook recycleren maar ben niet goed in 14-daagsen of andere deadlines. Succes ermee!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Zoveel leuke ideeën en moeten we dat allemaal in 14 dagen klaar krijgen??? Dat gaat niet lukken zene, het is een fantastisch initiatief maar net als den oontand ben ik niet zo goed in deadlines. Ik maak er dan maar enkele jaren van waarin ik regelmatig wat recykleer, is dat ook goed? Merci Boomie om ons op recycleergebied zoveel bij te leren!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Er staan al twee pamperdozen met te recykleren spullen klaar en ik heb ook al een paar favorieten op de Pinterestborden. Dat overgooiertje is geweldig... Maar ik begin met een paar oude t-shirts! super initiatief! (en ik ben ook ontzettend benieuwd naar de andere creaties...)

  BeantwoordenVerwijderen
 22. ik ga zeker volgen, super initiatief! waarvoor dank

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Wat een prachtige voorbeelden van Recykleren, zeg. Nu nog deze onhandige madam recykleren tot een handige en alles komt goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Daar staan mooi dingen bij! Echt een tof initiatief! Ik doe zeker mee!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Leuk idee. Ik ga meteen eens in de berging kijken. Misschien is het iets voor mijn dagboekagenda.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Leuk dat recycleren! Ik dook de kleerkasten en vond een mannenhemd. Daar is ondertussen geen sprake meer want mijn dochter geniet van haar nieuwe kleedje! Resultaat: http://bengels.tmedia.be/

  BeantwoordenVerwijderen