woensdag 21 september 2011

10 recykleertips


Vandaag geen gast, wel een intermezzo van eigen bodem*: 10 recykleertips die ik jullie wil meegeven!
Tip 1: verzamel je materiaal. Mest je kleerkast, die van je partner en kinderen uit. Kleren die niet meer passen of een onuitwisbare vlek of scheur hebben, haal je eruit. Breng familie & vrienden op de hoogte van je interesse in oude kleding. Vraag hen of je door hun stapels kringloopkledij mag neuzen.
Eens je een hoop kleren hebt waar je vanaf wil, kan je beginnen selecteren. Wees daarbij streng!
Kledingstukken uit een mooie stof? Bijhouden!
Je hebt meteen een idee wat je met een bepaald stuk wil doen? Bijhouden!
Te vuile of kapotte stukken? Wegdoen (of meteen verknippen tot vodden)!
Je weet niet direct wat je ermee wil doen, of je twijfelt over de stof? Denk er nog enkele dagen over na, maar neem dan een beslissing: houden of niet. Het is niet de bedoeling dat je zelf een kringloopwinkel kan starten.
pamperzakje joren
Tip 2: Upcycling. Heb je kledij in je kast hangen die wel nog past, maar die wat “gewoontjes” is? Zet er nieuwe knopen aan voor een andere “look”. Pimp het stuk met een applicatie, een broche, een sierstiksel. Ook onuitwisbare vlekken kan je op die manier camoufleren.
Tip 3: bestudeer de hoeveelheid stof in je “grondstof”. Wat kan je eruit krijgen? Wat niet? Leg je patroondelen op het oude kledingstuk om te kijken of je ze er allemaal uitkrijgt. Puzzel voor je begint te knippen, want eens je de schaar erin zet, is er geen weg meer terug!
hoeslaken

Tip 4: bestudeer de fournituren, zomen en naden van je “grondstof”. Zijn er zomen of naden die je kan integreren in het nieuwe stuk? Ritsen en zakken kan je ook integreren in je recykleerproject. Zakken kan je ook losmaken met je découvit om ze daarna op een andere plaats vast te stikken.

salopet_collage
Tip 5: bestudeer het soort stof van je “grondstof”.
Ribfluweel en jeans uit broeken en jassen zijn een ideale grondstof voor tassen, omwille van hun stevigheid.
Tricot uit t-shirts en topjes is ideaal als grondstof voor kinderbroekjes, rokjes, haarbanden, … T-shirts of hemden uit ribtricot kan je verknippen om als boordstof te gebruiken.
Een luchtig bloesje is ideaal voor het maken van een broche of een kinderkleedje, maar is minder geschikt als tassenstof.
mini
Tip 6: Een lelijk kledingstuk met mooie knopen, een bruikbare rits of een leuke gesp? Dissecteren! Haal eraf wat je mooi vindt en doe de rest weg.
Tip 7: Eentje van een zekere Saar uit een reactie op dit bericht. “Eenzame handschoenen (omdat de andere kwijt is of kapot) kunnen in een wip omgetoverd worden tot grappige miniknuffels: duim naar binnen draaien, 2 middelste vingers naar binnen draaien (nu heb je nog 2 vingers over, dat zijn de oren), gaatjes toenaaien, vulsel insteken, onderkant toenaaien en ogen/snorharen wat je maar wil op je knuffel naaien. Klaar! “ Bedankt Saar, voor de tip!
Tip 8: “saaie” stofjes uit oude kleding of van effen lakens maak je interessanter door het gebruik van details: applicaties, leuke fournituren, sierstiksels, een borduurwerkje, … En wie zegt dat je geen oude, gerecykleerde stofjes kan combineren met de nieuwste (designer)stofjes?
washandjes
Tip 9: Beperk je niet alleen tot het recykleren van kledij: ook oude paraplu’s, huishoudtextiel, stofrestjes, borduurwerkjes en half-afgewerkte haak- en breiwerkjes verdienen een tweede leven.
zwemzak voorkant
Tip 10: Denk buiten de lijntjes: alles kan! Experimenteer. Is jouw experiment mislukt? Dat is geen drama, want hé, je ging dat kledingstuk toch weggooien. Beter een oud kledingstuk naar de vaantjes dan een duur designerstofje!
*Ironisch genoeg heb ik -onder andere door de organisatie van "Ik Recykleer!"- voorlopig even geen tijd om zelf te recykleren, daarom werden de tips vergezeld door foto's van voorbije recyclage-projecten.

9 opmerkingen:

 1. Ik vind vooral tip 10 heel belangrijk. Heel veel mensen die ik ken zouden graag beginnen naaien, maar durven niet omdat ze eerst heel veel mis zullen doen... Ik vind juist dat het verkeerd doen het belangrijkste onderdeel is van het leren, want dan kan je het de volgende keer anders doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nog een tip, op de tijd dat je afgedankte kledij naar de kringloop of naar de kledingcontainer brengt kan je zelf al iets simpel recycleren ( een kussen of zo) :0)
  En verder volg ik jou tips heel graag en pas ze met plezier toe.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Merci voor deze mooie bundel tips! Ik hou ze alvast in 't achterhoofd.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Deze tips worden met gesaved. Heel inspirerend!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ik ga idd voor tip 10! da's helemaal waar en ik spreek uit overduidelijke ervaring over het 'mislopen' van projecten! ;-) maar wie niet waagt niet wint! de overige 9 tips hou ik in het achterhoofd voor als nr 10 weggewerkt is ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. thx voor de tips en als ons experiment mislukt gaan we met dat mislukte experiment gewoon verder experimentere zeker!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Bedankt! Tips doen het altijd goed! Ik geloof dat ik morgen eens aan het upcyclen ga!

  BeantwoordenVerwijderen